Marknadsföring av språktjänster – webbplatser för sociala nätverk

Även om det kan finnas en myriad av orsaker till existensen av Facebook, MySpace och, antar jag, även Twitter, är de verkligen till någon nytta för en frilansöversättare eller för en språktjänstbyrå?

Vi känner alla till de nuvarande modeorden – och vi vet också att även stora företag nu tar sina marknadsföringskampanjer virala – och många av oss kanske undrar om vi borde utöka vår egen närvaro på dessa webbplatser. När allt kommer omkring var \”nätverk\” ett modeord långt innan Web 2.0 kom in i vårt vokabulär.

Sök på Facebook efter \”översättning\” så hittar du mer än 10 000 resultat. Dessa sidor sträcker sig från stora översättningsbyråer språkservice till frilansöversättare till löst sammansatta grupper av översättare som erbjuder sina språkpar och inte mycket annat. Det verkar finnas lite eller ingen verklig interaktion, bara slumpmässigt publicerande av grundläggande information.

En av de mest användbara aspekterna av dessa webbplatser är kanske möjligheten att länka från dem till sin egen webbplats och/eller blogg, förhoppningsvis öka trafiken. Det är naturligtvis också möjligt att utveckla individuella relationer med byråer och andra översättare, i hopp om att säkra arbetet.
Det finns dock många som på något sätt, kanske magiskt, tror att det inte finns något som heter för många Google-träffar, hur slumpmässigt eller irrelevant det än är.

I det ämnet, ett varningens ord. Många människor har redan skapat en MySpace- eller Facebook-sida, kanske i sitt sedan länge begravda förflutna, kanske nu till och med glömt. Om så är fallet, ta en lång titt på det och överväg att ta bort det eller åtminstone göra det privat. Den \”sociala\” delen av ekvationen för sociala nätverk har ofta lett till en anmärkningsvärd mängd överdelning. Ja, även idag bör det personliga och det professionella i nästan alla fall hållas ganska åtskilda.

Icke desto mindre finns det mer med Web 2.0 än tweets och petningar, särskilt för professionella språkleverantörer och byråer. Bloggar är bra, särskilt om de är informativa och/eller underhållande och uppdateras regelbundet. Som i alla aspekter av produkt- och tjänstemarknadsföring är mervärde alltid nyckeln. Även i marknadsföringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!